Økologi og miljø
Nogle af de ting, vi arbejder rigtig meget med er:
Økologi
Madservice Aalborg kommer ud af 2019 med en samlet økologiprocent på 57,8 %. Der kommer hele tiden nye varer på vores økologiliste og det sidste der er tilføjet er tomater og agurker.
Det er en stor del af det friske grønt, som er medvirkende til stigningen i økologiprocenten, da en stadig større del af vores friske grønt er økologisk.
Madservice Aalborg arbejder på, at 60% af den samlede indkøbte mængde råvarer i kilo skal være økologisk inden udgangen af år 2020. Målet skal nås ved at stille krav til leverandørerne om økologisker varer og ved at påvirke de indkøbsaftaler, som kommunen indgår.
Madservice Aalborg har udarbejdet en oversigt over, hvor mange procent de enkelte råvaregrupper rykker år for år. Dermed har vi et godt overblik i forbindelse med omlægning/konvertering til økoversioner i de næste indkøbsaftaler, så vi kan nå de 60% under hensyntagen til de økonomiske rammer.
Madservice Aalborg indkøbte i 2019 økologiske råvarer svarende til 712 tons årligt. De produkter, vi anvender, er:
- økologiske mælkeprodukter (ikke ost)
- ca. 98% økologisk mel
- økologiske kartofler, gulerødder, kåltyper, tomater, agurker og løg.
- kiks og knækbrød
- bananer
- sukker
- havregryn, grødris, løse ris, kerner og frø
- æg, alle æg og æggeprodukter med få undtagelser
- friske grøntsager, afhængig af prisen
- smørbare produkter
- saft rød og gul
- rapsolie og røremargerine.
Madservice Aalborg modtog bronzemærket på FOODEXPO i Herning, den 7. marts 2016.
Emballage
Madservice Aalborg prioriterer anvendelsen af bæredygtigt emballage. Vi ønsker at erstatte al folieemballage med mere nedbrydelig emballage inden udgangen af 2020.
Vi har indskrevet i indkøbsaftalerne, at råvarerne fra leverandørerne skal leveres i genanvendeligt materiale, hvor det er muligt.
Derudover arbejder vi med at sikre, at emballagens størrelse altid er afstemt i forhold til mængden af maden.
Endvidere arbejder vi dedikeret med at indføre mere nedbrydeligt emballage, især i bageriet. Bageriet har reduceret folieforbruget markant med ca. 50%. Målet er at reducere forbruget af folieemballage med 100% inden udgangen af 2020.
Madspild på plejehjem
Madservice Aalborg har målt madspild i 15 boenheder på kommunens plejehjem. Der er registreret et madspild på 33 % på alle døgnets måltider i 2014.
Registreringen er foregået i meget tæt samarbejde med plejehjemspersonalet. Undersøgelsen viste især et stort madspild på den varme mad. På baggrund af dette er kvalitetstandarden til plejehjemsbeboerne ændret, således at mængden af kartofler og grøntsager er reduceret i standardportionen. Det er muligt at bestille disse varer ad libitum uden beregning. Kødmængden er uændret. De sparede penge er gået til:
-
Økologi
-
Øget fokus på mellemmåltider såsom protein- og energitætte kræse-måltider, hvilket naturligvis er en del af døgnkosten til de småt spisende ældre.
Spild og affald i egen produktion
Madservice Aalborg har øget fokus på reduktion af spild og affald i produktionen. Samtidig er vi meget bevidste omkring energibesparelser. Vi har gennemført fire "miljøuger" (uge 41 og 46 i 2015 og uge 16 og 41 i 2016), hvor hele produktionen er gennemgået for affald/spild i alle køkkenerne. Fremover er ønsket at kunne sortere affaldet endnu mere.
Madservice Aalborg har haft besøg af Madspildsjægerne fra Teknologisk Institut i september 2016. Madspildsjægerne er et projekt initieret af Miljøministeriet, hvor køkkener med madproduktion til minimum 400 personer hver dag kan udtages til at modtage rådgivning omkring madspild i storkøkkener.
Derudover er Madservice Aalborg meget bevidst om, at der er mulighed for at reducere papirforbruget markant, hvis borgerne fremadrettet kan bestille deres mad elektronisk.
Endelig har Madservice Aalborg en øget bevidsthed omkring energibesparelser. Der er ved udgangen af 2015 foretaget en energi gennemgang af alle fire køkkener, og der er bl.a. foretaget følgende:
-
LED-belysning er indført, hvor det har været muligt
-
Sensorer er installeret, hvor det har været muligt, bl.a. på vandhanerne.
-
Vandbesparende toiletter er installeret.
-
Kølerumsdørene er forbedret, hvor kulde og varme mødes.
-
Forskellene på gas- og el-ovnes energiforbrug er undersøgt. Dette har medført større bevidsthed omkring, hvilke investeringer der skal satses på fremadrettet.