Økologi og miljø
Nogle af de ting, vi arbejder rigtig meget med er:
Økologi
Madservice Aalborg kom ud af 2020 med en samlet økologiprocent på 62,9 %, så vi nåede målet om mindst 60 % økologi ved udgangen af 2020. Den økologiske rejse fortsætter og Madservice Aalborg er nu registreret til at bruge det økologiske spisemærke i sølv med procentintervallet 60 - 90%.
Den samlede økologiprocent for Madservice Aalborg med udgangen af februar 2022 er 69 %.
Indkøberne er afhængige af leveringssikkerhed på de økologiske varer, derfor er et godt samarbejde med alle leverandørerne en nødvendighed, det er både vedrørende kvalitet og prisniveauet på de økologiske varer. Listen af økologiske produkter er lang, der kommer løbende nye aftaler og senest er der kommet økologisk kaffe samt flere udvalgte frugter og grøntsager på listen.
En bæredygtig udvikling skal sikre menneskernes nuværende behov, men det handler om at passe på jorden, så den ikke tager skade af det vi gør. Madservice Aalborg vil gerne tage del i det fælles ansvar i forhold til at passe på jorden. Det er en vedvarende proces, at få kendskab og udarbejde relevante hverdagsnære mål, der kan være med til at tilgodese nogle af de klimavenlige verdens mål.
Madservice Aalborg indkøbte i 2021 økologiske råvarer svarende til 810 tons årligt. Der har været en vækst på 5,2 % i forhold 2020.
Emballage
Madservice Aalborg prioriterer anvendelsen af bæredygtigt emballage under hensyntagen til de økonomiske rammer og i forhold til de muligheder der findes på markedet.
Vi har indskrevet i indkøbsaftalerne, at råvarerne fra leverandørerne skal leveres i genanvendeligt materiale, hvor det er muligt.
Derudover arbejder vi med at sikre, at emballagens størrelse altid er afstemt i forhold til mængden af maden. Der anvendes poser til de produkter, hvor det er egnet for at minimiere forbruget af emballage.
Endvidere arbejder vi dedikeret med at indføre mere nedbrydeligt emballage, især i bageriet. Bageriet har reduceret folieforbruget markant med ca. 50%.
Madservice Aalborg har generelt stor fokus på emballage og restaffald. F.eks. pakkes mest muligt i hott-fill poser (sauce, grød og lignende) for at reducere mængden af plastaffald.
Madservice Aalborg følger tæt de miljømæssige tendenser både inden for madproduktionen og i forhold til den emballage fødevarerne leveres i.
Emballagen er en nødvendighed for at beskytte produkterne under transport, distribution, håndtering og ikke mindst holdbarheden.
Plast som emballage er et godt og let produkt, der desværre har fået meget negativ omtale. Flere af de produkter Madservice Aalborg anvender er med minimum 82 % genanvendeligt plastmateriale.
Aluminium, bedre kendt som staniol, blev tidligere opfattet som miljøbelastende, da det ikke kan nedbrydes i naturen, men ved korrekt sortering kan det anvendes til nye produkter igen og igen, uden metallets gode egenskaber går tabt.
Så monomaterialer der kan indgå i et cirkulært system er at foretrække.
Madspild på plejehjem
Registreringen er foregået i meget tæt samarbejde med plejehjemspersonalet. Undersøgelsen viste især et stort madspild på den varme mad. På baggrund af dette er kvalitetstandarden til plejehjemsbeboerne ændret, således at mængden af kartofler og grøntsager er reduceret i standardportionen. Det er muligt at bestille disse varer ad libitum uden beregning. Kødmængden er uændret. De sparede penge er gået til:
-
Økologi
-
Øget fokus på mellemmåltider såsom protein- og energitætte kræse-måltider, hvilket naturligvis er en del af døgnkosten til de småt spisende ældre.
Spild og affald i egen produktion
Madservice Aalborg har øget fokus på reduktion af spild og affald i produktionen.
De 17 verdensmål kommer til at udfordre os alle. Målet om at mindske CO2-udledningen i overenstemmelse med verdensmålene er interessant for, hvor meget CO2 eller hvor stort et klimatryk de forskellige fødevarer, emballage, transport med videre har.
Produktion og forarbejdning af fødevarer er i sig selv en klima- og miljøbelastning, for det område står for omkring 24 - 25% af CO2 udledningen. Så valg af fødevarer og udnyttelsesgraden samt reduktion af madspild har stor betydning for miljøet. Desuden kan vand-reduktion, energieffektiv produktion, valg af den ideelle emballage med videre får betydning i fremtiden.